Pokud v současné době zařizujete nové bydlení nebo jen uvažujete o rekonstrukci kuchyně, velmi brzy zjistíte, že nabídka dřezů se v posledním desetiletí významně změnila a nerezový dřez už není jedinou možností. V současné době můžete vybírat z celé škály odstínů. Mezi ty žádanější patří hlavně bílá, béžová a tmavě šedá. Stejně tak jsou dostupné varianty z nejrůznějších materiálů, a to jak přírodních, jako je například kámen granit, tak z různých syntetických. Více o jednotlivých materiálech, ze kterých můžete vybírat, se dočtete, když kliknete sem. Navzdory těmto možnostem, se kterými výrobci přicházejí, patří na první místo v oblíbenosti stále klasický nerezový dřez, který najdete v drtivé většině českých domácností. Proč tomu tak je?

Nerezový dřez – kvalita za přijatelnou cenu

Ano, řada lidí volí nerezový dřez z důvodu nejnižší ceny – pořizovací částka se pohybuje v průměru kolem 1 500 Kč. Moderní materiály a barevná provedení jsou sice esteticky velmi zajímavé, mnohé však odradí vyšší pořizovací cena. Ta začíná kolem 4 000 Kč a může se u luxusnějších modelů vyšplhat i na desetitisíce korun.

Jestli si však myslíte, že je to jediný důvod, proč zvolit jako materiál nerez, pak jste na omylu! Nerezový dřez je pro mnohé jasnou volbou i pro své skvělé užitné vlastnosti. Mezi jeho přednosti patří snadná instalace. Díky nejširšímu výběru tvarů, velikostí a způsobu montáže ho zabudujete do každého typu kuchyňské linky. K tomu můžete počítat s vysokou životností srovnatelnou s daleko dražšími materiály. Nerez navíc odolává korozi a hravě zvládá vysoké teploty. Není třeba mít strach z poškození, pokud do něj sléváte horkou vodu po vaření. Nemusíte se bát, ani když do něj praštíte těžkým hrncem nebo když do něj nalijete nějaký chemický přípravek. Zvládne opravdu téměř vše a vy ho naopak zvládnete velmi snadno udržovat čistý.

Pozor na podezřele nízkou cenu!

Jak již bylo zmíněno, nerezové dřezy patří mezi ty levnější, které najdete na našem trhu. Nenechejte se však zlákat, pokud narazíte až na nezvykle nízkou cenu. Raději si připlaťte pár stokorun za nerez od prověřené značky. Zárukou kvality jsou především německé produkty, které mají dlouhou tradici a i mezi českými zákazníky jsou oblíbenou volbou. Ono totiž nerez od německé značky je často úplně jiný, než od polské nebo čínské. Podezřele levné varianty bývají většinou ošizené na množství použitého materiálu. Poznáte je tak, že jsou velmi lehké. Síla plechu je nižší než 0,5 mm. Jsou pak logicky opravdu náchylné na poškození, snadno se odřou, prohýbají nebo i proděraví. Při používání jsou hlučné a vibrují. Pokud se chcete dozvědět více o tom, jak vybrat vhodný dřez, dočtete se to  tady.

Moderní design

Výše jsme už naznačili, že důvodem této volby nemusí být pouze nízký finanční rozpočet, dokonce to nemusí být ani praktické vlastnosti. V řadě domácností už přeci jen nádobí myje myčka a od dřezu se spíš očekává, že bude do kuchyně ladit, tak jako vše ostatní. Věřte, že i nerez jako materiál má co nabídnout. Mnohé značky přišly se zajímavými povrchovými úpravami, které mu dodávají luxusní dojem. Zpravidla je možné mimo klasiky volit i úpravu ve vysokém lesku nebo naopak matné varianty, kdy se používají metody kartáčování, které navíc zajišťují delší životnost.

Co to pro vás znamená? Pokud jste i další vybavení v kuchyni zvolili v nerezu – například pečící troubu, úchytky, rychlovarnou konvici nebo digestoř – můžete vše sjednotit a zvolit si stejnou povrchovou úpravu. Zaručujeme, že výsledný dojem potěší i ty nejnáročnější, přitom s minimálními cenovými náklady navíc!

Tomáš Mráz